Pazartesi - Cumartesi: 09.00 - 18.00

3 Eylül 2024

Bir çok ev kredisi işleminde bankalar işi şansa bırakmasa da bazı işlemlerde eşlerin rızası alınmadan ipotek işleminin başlatıldığı görülüyor. Bu şekilde bir olay geçtiğimiz günlerde mahkemeye taşındı. Çift ve banka arasındaki hukuki süreci aşağıda anlatmaya çalışacağım.

Bir gün ekonomik sıkıntılar yaşayan koca kendisi ve eşinin sahibi oluğu evi ipotek göstererek kredi çekiyor. Kredi ödemeleri sürerken eşi bu durumu fark ediyor. Eşi ardından ipoteğin kaldırılması için bankanın yolunu tutuyor fakat bankadan olumlu bir yanıt alamıyor. Ardından dava açma kararı alıyor.

Banka daha önceden benzer durumlar yaşanıldığını ve tapuda aile konutu şerhi bulunmadığını söyleyip davanın düşeceğini söylüyor. Dava süreci başlıyor. Ardından ipotek altına alınan evin yıllardır aile konutu olarak kullanıldığını tespit ediliyor.

Karar eşin rızası olmadan böyle bir işlemin gerçekleşemeyeceği şeklinde veriliyor. Aile konutunun üzerindeki ipoteğin kaldırılma kararının ardından banka hemen davayı bir üst mahkemeye taşıma kararı alıyor. Temyiz işleminin ardından Yargıtay da mahkemenin kararını geçerli kılıyor.

Bu kararın ardından emsal olarak şunları söyleyebiliriz;  eşin rızası olmadan ev ipotek edilemez. Tüzel bir kişi olarak evin sahibi olmasına rağmen, bir evin ipotek edilebilmesi için eşin de imzası gerekmektedir. Bu duru aile konutu olarak kullanılan ev için geçerli olup özellikle de evde ortak olarak yaşayan çiftler için, bir evin ipotek edilebilmesi için her iki eşin de imzalarının gerektiği bir durumdur.

Kaynak: ntv.com.tr

Kategori: Genel

Leave a Comment